KAYABAŞI KÖYÜ'NÜN TARİHİ

     Hazırlayan: Yaşar Öztürk   

          

 

Yaşar Öztürk, 1945 yılında doğdu. 8 yaşından 12 yaşına kadar Kur'an Kursu'na gitti. 12 yaşında ilkokula başladı. 21 yaşında öğretmen oldu. 35 yaşında açık öğretimi bitirdi ve tarım öğretmenliği sertifikası aldı. 27 yıl öğretmenlikten sonra emekli oldu. Halen Güzelkent'te ticaretle uğraşmaktadır.

TEL: 0368 681 55 07 / 681 51 74 

CEP: 0542 627 95 37

KÖYÜMÜZÜN TARİHİ

İlk bakışta, kayanın dibindeki köy nasıl Kayabaşı oluyor? Bunun üzerinde düşünmekte yarar var. Arazinin jeolojik yapısına baktığımızda zaten olay anlaşılıyor. Köy büyük bir çöküntü alanının ortasına kurulmuş. Toprak derinlemesine kazıldığında ufalanmış kayran çıkıyor. Köyün çevresindeki arazi isimleri de bize ip ucu veriyor.

Örneğin: Obrukbaşı, Obrukayağı, Obruklöp, Obruk gibi... hep obrukla başlayan isimler.

Yani kayanın başı büyük bir heyelan sonucu, kayanın dibine inmiş. Ama kayabaşı olan isim aynen kalmış.

Köyün nüfus yapısına gelince: Büyük bir olasılıkla Kafkas’ların kuzeyinden veya Karadeniz’in karşı kıyılarından gelen bir göç dalgası ile oluştuğu anlaşılıyor. Çünkü; genellikle açık tenli veya sarışın insanlar yaşıyor burada. Ayrıca, hiç işgal görmemiş. Devletle hiçbir sorun yaşamamış. Tarihinde başkaldırı diye bir şey yok. Devlete hizmette kusur işlenmemiş.

Köyün bilinen en eski kişisi Sancaktar Yusuf Goca'dır. Yusuf Goca'nın üç oğlu vardır: Recep, Ahmet, Mehmet.

Bunlardan Ahmet, demirci ustasıdır. Sancoğlu Demirci Ahmet Usta diye tanınır. Demirci Ahmet ustanın üç oğlu vardır. Kızları bilinmiyor. Oğulları; İlyas, Şaban ve Mehmet'tir.

İlyas’la Mehmet Çanakkale savaşına giderler. İlyas Çanakkale'de şehit düşer. Mehmet bacağının birini Çanakkale'de bırakır. Topal Mehmet olarak köye döner. Ona Cin Çavuş'ta derlermiş.

Şaban'a gelince: Şaban doğu cephesine gider. Bir daha ondan haber gelmez. Ne olduğunu da kimse bilmez. Ama çok sonraları yapılan araştırmada şu sonuç çıkar: Doğu ordusu Sarıkamış cephesinde kışa yenik düşer. Allahüekber Dağları'nda; hastalık, soğuk ve düşman kurşunları onları yok eder. Şaban, Sarıkamış cephesi'nde donmuş da olabilir, Ruslara esir düşmüş, Sibirya’lara sürülmüş de olabilir.

“Onlar!...

Onlar ki mağrur ve cesurdular

Eksi otuz beşte ölüme meydan okudular.

Çocukları vardı... Özledikleri

Karıları vardı memlekette

Yüz bin kişiydiler teker teker

Orada yalnızdılar.

Yalnızlık ölümdü

Ölüm sonsuzluk

Zor gelmedi onlara ölüm

Sarıkamış'ta ölmek

İşte budur gülüm...”

Demirci Ahmet ustanın oğlu Şaban askere gitmeden bir gün önce altıncı çocuğu dünyaya gelir. Şaban onun adını bile koyamadan gider. Daha sonra bu çocuğa isim koyulur: Rıza denir. Kaderine razı ol gibi denir.

Yıllar geçer. Rıza'nın beş çocuğu olur. Rıza erkek çocuklarını okutur. Onlar köyün ilk okumuş insanları olur.

Ahmet, Mehmet ve Haydar mazbut bir hayat yaşarlar. Onlar uyumlu bir ömür sürerler.

Demirci Ahmet usta'nın İlyas adındaki oğlu Çanakkale'de kaldı. Yalnız İlyas'ın çocukları Cemil ve Şükrü'dür.(Şükrü'ye Babacan da derlermiş.)Cemil evlenmemiştir.

Şükrü'nun iki çocuğu vardır; Hamdi ve Şükür.Şükür'ün beş çocuğu vardır;Selami,Nevzat,Cevdet,Şükrüye,Şükran.

Selami'nin çocukları;Serpil,Serdar,Sercan,Merve dir.

Cevdet'in çocuğu ise;Muhammed Affan'dır.

Şükrü'nün diğer oğlu Hamdi'nin çocukları ise;Sedat,Vedat,Ferdane Melek  ve Güldane'dir.

Ahmet usta'nın öteki oğlu Mehmet'tir. Çanakkale'de çavuş olarak savaşmış ve bacağını kaybetmiş. Ona Cin Çavuş derlermiş.

Sancaktar Yusuf Goca'nın bir diğer oğlu Mehmet'tir. Mehmet'in bilinen oğlu Yusuf'tur. Yusuf'un oğlu Mehmet'tir. Mehmet'in çocukları Yusuf ve Ali'dir.
Sancaktar Yusuf Goca'nın üçüncü oğlu Recep'tir. Recep'in kaç çocuğu olduğu meçhul. Fakat onun Ali diye bir oğlu olduğu, Ali'nin oğlu Recep biliniyor. Recep'in çocukları Ahmet ve Aziz'dir.

Köyde Öztürk soyadını taşıyanlar hep aynı köktendir. Ama bağlantılar kopuktur. Her ne kadar kopuk olsa da biz bilinen yere kadar gideceğiz.

1. Aşağı Köy Kabilesi: Ali'nin oğlu Mehmet, Yusuf ve Ahmet'tir. Ahmet'in oğlu Yaşar. Yusuf'un oğlu Yakup ve Recep'tir. Mehmet'in oğulları Haşim ve Kazım'dır.

2. Yukarıev Kabilesi: Recep'in oğulları, Mehmet, Aziz ve Ahmet'tir. Mehmet'in oğlu Hüseyin, Ahmet'in oğlu Şavgı, Aziz'in oğulları Murat Ve Hasan'dır.

3. Hacı Harmanı Kabilesi: Mehmet oğlu Mehmet ve Hasan'dır. Mehmet'in oğulları, Şerafettin, Selahattin, Nurettin ve İsmail'dir. Hasan'nın oğulları Satı, Hakkı, Hayri, Eşref ve Şevket'tir.

4. Tokanaklar Kabilesi: Soyadı Ünal olan Tokanakların bilinen kökleri, Şaban, Kamil ve Rasim'dir. Rasim'in çocukları; Hamdi, Sadık, Şuayib, Faik, Remzi'dir. Şaban'ın çocukları; Hüseyin, Hayri ve Cemal'dir. Kamil'in çocuğu yoktur.

Bir Açıklama: Köyümüzde Satı Öztürk ve oğlu Arif, bir başka Satı Öztürk ve oğlu Şükür'de vardır. Ama daha geriye doğru bağlantıları bilinmiyor.

Köyümüzden Cemal Ünal'ın oğlu Kemal 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit olmuştur. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Şu anda Köyümüzde okuyan kişi azdır. Genellikle inşaat ve ticarete ilgi duyuluyor. Köyde geçim zorlaştığı için sürekli göç vardır. Köyde yaşlılar kalıyor.
Köyün Camisi 1963 tarihinde yapılmıştır. Bakımlı ve temizdir. Köye gelen yol asfalttır. Su sorunu vardır, ama projesi yapılmıştır.

Kayabaşı, ilçeye 12 km'dir. Sürekli ulaşım vardır. Direkli ve Akçabük köylerine giden yol da Kayabaşı'ndan geçer.

Köye 1.5 km. uzaklıkta her çarşamba pazar kurulur. Pazarda her aranan vardır.

Önemli Not: Bu konu ile ilgili olarak bilgisi olanların bize ulaştırması halinde bu bilgiler yeniden gözden geçirilecektir. Sayfamızın devamı olarak köyümüzün hanım şeceresini hazırlamaktayız. Hazır olduğunda sizlerle paylaşacağız. Şecereleri yaşayan kuşağa kadar getirip bıraktık. Ancak herkes kendi soy ağacını bize bildirdiğinde sitemize kaydedeceğiz. Örneğin: Rıza oğlu Yaşar Öztürk. Çocuklarım: Bilge, Gültekin, Özge, Özden, Bağgül. Torunlarım: Bilge'nin çocukları: Emirhan Ve Batuhan. Gültekin'in çocukları: Kubilay, Sinem, Selen. Özge'nin çocuğu: Mert. Özden'in çocuğu Yaren. gibi...

 

Not: Köyümüzün tarihçesinin hazırlanmasında bize yardımcı olan emekli öğretmenimiz SayınYaşar Öztürk'e sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. (Site Yönetimi)                      yilmazozturk-1@hotmail.com